Umut da var umutsuzluk da: Yazılmış en güzel futbol şarkısı

Uzaklardan…

Velhasıl o enfes futbol şarkısı hiç unutulmadı. Sevdalıları adına Euro 2020, İngiltere’nin kupayı kazanması ve eve getirmesi için bir umut referansı…

“Futbol eve geliyor!” Euro 2020 başladığından beri İngiltere taraftarları arasında sıkça söylenen, İngiltere maçlarında Wembley’in semalarında yankılanan şarkının hikâyesi…

Sözleri İngiltere Milli Takımı için yazılmış “Three Lions” adlı bir futbol şarkısından. İlk olarak Euro 96’da duyulmuş, sözleri iki komedyen, Frank Skinner ve David Baddiel ile “Lightning Seeds” adlı bir grup tarafından kaleme alınmış. “Eve geliyor, futbol eve geliyor!” Bu sözleri şarkı boyunca sıklıkla duyuyorsunuz. Euro 1996’da İngiltere’nin 1966 Dünya Kupasından bu yana ilk büyük turnuvasına ev sahipliği yaptığı gerçeğine atıfta bulunuyordu, turnuva öncesinde 1966’dan beri kupa kazanamayan takımın bu kez evinde, taraftarı önünde kazanacağına inanmıştı İngilizler. Ama beklenen olmadı, şimdilerde takımın hocalığını yapan Southgate’in Almanya karşısında seri penaltılarda kaçırdığı penaltı o rüyanın sonu olmuştu. İngiltere uzun süre o travmayı atlamadı, ama o turnuvanın onların adına muhtemel en güzel hikâyesi hep akıllarda kaldı. 1998’de şarkı İngiltere’nin Dünya Kupası için resmi şarkısı olarak kabul edildiğinde sözler yeniden yazıldı. Taraftarlar, başarısız 1996 turnuvasını ve hala umutlu oldukları gerçeğini yansıtmak için birkaç satır eklediklerinde “hala inanıyoruz” şarkısını söylerlerdi! İçinde umut kadar, umutsuzluğun anlatıldığı bir şarkıdan söz ediyoruz, muhtemel yazılmış en güzel futbol şarkısı…“Everyone seems to know the score, they’ve seen it all before.” (Herkes skoru biliyor gibi görünüyor, hepsini daha önce gördüler.) “Three Lions”, İngiliz futbolunu desteklemenin ne kadar hayal kırıklığı yaratabileceğini, ancak taraftarların hâlâ ne kadar umutlu olduğunu anlatan bir şarkı. David Baddiel’in BBC Radio 5’te canlı yayında söylediği gibi, “her şeyi daha önce gördüler.” Şarkı yazılırken İngiltere’nin pek çok kez kaybettiği gerçeğine atıfta bulunarak, bunu yazmak istediklerini dile getiriyor ve devam ediyor: “Nasıl bu kadar sık kaybettiğimiz hakkında yazmak istedik ve yine de hep söylemek istediğimiz bir şarkı olarak kalmasını temenni ettik.”

Şarkıda adı geçen Jules Rimet 33 yıl görevde kalan ve 1929’da Dünya Kupasını başlatan FIFA’nın en uzun süre görev yapan başkanıydı. Orijinal Dünya Kupasına onun adı verildi ve bu kupayı İngiltere 1966’da kazandı, ülkenin tek dünya kupası galibiyeti. Şarkı yazıldığında İngiltere’nin kupayı en son kaldırmasının üzerinden 30 sene geçmişti, o yüzden 30 yıllık acı olarak anlatılır o uzun bekleyiş….

Velhasıl o enfes futbol şarkısı hiç unutulmadı. Sevdalıları adına Euro 2020, İngiltere’nin kupayı kazanması ve eve getirmesi için bir umut referansı. Sadece bu değil, futbol tarihini yazan kitaplara göre bildiğimiz şekliyle futbol 1863’te İngiltere’de icat edildi, bu yüzden İngilizlere göre o güzel oyun doğduğu yere geri dönüyor…

Bugün akşam yarı finalde görkemli Wembley Stadında taraftarları önünde Danimarka karşısına çıkacaklar. Sir Alf Ramsey’nin 1966 Dünya Kupasını kazanan ilk 11’inden 7’si artık aramızdan değil. O takımın demirbaşlarından Martin Peters 2019’un kışında Alzhemier hastalığının pençesinde aramızdan ayrıldığında 76 yaşındaydı ve ailesi futbolcunun 1966 ile zaferini hatırlamakta zorlandığını dile getiriyordu. Ada futbolunun yetiştirdiği muhtemel en büyük kaleci Gordon Banks Şubat 2019’da böbrek kanserinden göçüp gittiğinde 81 yaşındaydı. Kariyeri boyunca tek takımda, Leeds United’da top koşturmuş Jack Charlton Temmuz 2020’de, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hayatta kalanlardan George Cohen, vakti zamanında George Best tarafından “karşısında oynadığım en zor savunmacı” olarak tanımlanmış. Şimdilerde bizim Fulham’ın Craven Cottage Stadının dışındaki heykeli ziyaretçilerini selamlıyor. Fulham formasıyla 459 maça çıktıktan sonra 29 yaşında sakatlık nedeniyle futboldan kopan savunmacı, futbol sonrasında finansal zorluklarla boğuştu, kanseri üç kez yendi ve eski kulübünün satın aldığı dünya kupası madalyasını satmak zorunda kaldı…

Onca seneden sonra İngiltere için kupayı kaldırmaya iki kaldı. “Forman için oyna, bizim için oyna, 1966 Dünya Kupasının artık aramızdan olmayanları için oyna!” diyorum.

Ziya Adnan

7 Temmuz 2021