Tarihin en bereketli transferleri…
Uzaklardan…
Bir transfer sezonunda daha gırtlağa kadar borç içindeki ülke takımları pastanın çileği peşinde koşarken, Sırbistan U20 takımı finalde Brezilya’yı yenerek tarihindeki ilk şampiyonluğunu yaşıyordu. Takımın toplam değeri 3,3 milyon Euro… Fenerbahçe’nin, geçen sezon Manchester United’ın kadrosunda yer bulamamış, Sporting Lizbon’da kiralık oynayan 30’una merdiven dayamış Nani için gözden çıkardığının yanında devede kulak misali. Takımın 2 Ağustos 1997 doğumlu forveti Ivan Saponjic, Partizan’da forma giyiyor, ilerleyen zamanlarda adını sıkça duyacaksınız muhtemel…
Sadece Fenerbahçe değil elbet har vurup harman savuran, Galatasaray’ın Akhisar Belediye’den geçen sezon 800 bin TL alan 32 yaşındaki Bilal Kısa ile yıllık 2,4 milyon TL sabit ücret ve maç başı 45 bin TL karşılığında 2+1 yıllık sözleşme imzalaması da takdire şayan! Üstelik Arsenal’den transfer ettikleri Emmanuel Eboue fiyaskosu hâlâ hafızalarda taptaze yerini korurken… Bir de toplam kadro değeri 5,5 milyon olan Antalyaspor’un üç sezon için 34 yaşındaki Eto’ya 12 milyon Euro ödeyecek olması meselesi var ki tam giderek Katar’ı hatırlatan ülke futbolunu muhtemel en iyi anlatan…
Bu vesileyle bir transfer sezonunda daha ülke basını elde patlaması muhtemel bombaları manşetlere taşırken, hatırlayalım tarihin en bereketli transferlerini, transfer işini en iyi becerenleri…
1997 senesinin Şubat ayı… Ada basını Arsenal’in yeni teknik direktörü Wenger’in 17 yaşındaki Fransız forveti, Paris Saint-Germain’den 500 bin Sterlin’e transfer ettiğini yazıyordu. 1996-1997 sezonunda kadroya girmekte zorlanan oyuncu, bir sonraki sezon takımın golcüsü Ian Wright’in sakatlanmasıyla takımda yer buluyor, o sezon Arsenal Premier Lig şampiyonluğu ile birlikte Federasyon Kupasını kaldırıyordu. Genç futbolcu kupa finalinde Arsenal’in, Newcastle United’ı iki golle geçtiği maçta ikinci golü atıyor, Arsenal’e gönül verenler Wenger’in müthiş transferini alkışlıyordu. O sezonun “en iyi genç futbolcusu” seçilen, Kuzey Londra takımıyla 72 kez sahaya çıkan ve 27 gol kaydeden Nicolas Anelka, 1999 senesinin yaz aylarında 23 milyon Sterlin karşılığında İspanyol devi Real Madrid’e transfer oldu. Arsenal bu transferden 22,5 milyon Sterlin kazanmıştı…
1991 senesinin yazı… 28 yaşındaki kaleci Brondby’den Manchester United’a 505 bin Sterlin karşılığında transfer oluyor, 1999 senesine kadar kaldığı takımda 5 Premier Lig şampiyonluğu, 3 Federasyon kupası ve bir sezon da Şampiyonlar Ligi’ni kazanıyordu… IFFHS tarafından yüzyılın en iyi 10 kalecisi arasında gösterilmesi tesadüf değil anlayacağınız. 2000 senesinde Sir Alex Ferguson “Yüzyılın kelepiri” olarak tanımlamış 1.91’lik dev kaleciyi. 2003 senesinde futbolu bıraktığında 40 yaşındaydı Peter Schmeichel, Ada futbolunun muhtemel gelmiş geçmiş en iyi kalecisi…
Mayıs 2004… Feyenord’un 5 milyon Sterlin istediği 21 yaşındaki golcüsünü, istenilen rakamın yarısından az fazlasını ödeyerek kadrosuna kattı Arsenal. Wenger’in şapkadan çıkarttığı bir tavşan daha… 2012 senesine kadar kaldığı takımda 194 maçta 96 golle kulüp tarihinin en fazla gol atan 8. golcüsü olarak tarihe yazıldı Robin Van Persie. 2012 senesinin yazında, 30’una yaklaştığı zamanlarda 24 Milyon Sterlin bedelle Manchester United’a transfer oluyor, Kuzey Londra takımı, Feyenord’a ödediği rakamın neredeyse 10 katını kazanıyordu.
1992 senesinin Kasım ayı… Alex Ferguson’un henüz Sir unvanını kazanmadığı zamanlar… Manchester United’ın, 1,2 milyon Sterlin ödeyerek kadrosuna kattığı Fransız hücumcu 1997 senesine kadar kaldığı takımda 4 Premier Lig şampiyonluğu yaşadı. “Old Trafford Stadı’nın parlayan yıldızıydı, topa her dokunuşunda tribünler canlanırdı” demiş onun için Sir Alex. Tevekkeli değil, yakın geçmişte Manchester United taraftarların dergisi “İnside United”da kulüp tarihinin en büyük futbolcusu olarak gösterilmiş Eric Cantona, nam-ı diğer “King Eric”.
Liverpool’un 1980 senesinde Chester City’e 200 bin Sterlin ödeyerek kadrosuna kattığı 9 numaranın kulüp tarihin gelmiş geçmiş en büyük golcüsü olacağını kim bilebilirdi ki? 1987 senesine kadar kaldığı takımda 224 maçta 139 gol kaydetti Ian Rush. 1986 senesinin Temmuz’unda Juventus’a 3,2 milyon Sterline transferi Ada futbolunun o yıllardaki rekoruydu…
Temmuz 2012… Premier Lig’in Galler temsilcisi Swansea City iki milyon Sterlin ödeyerek Rayo Vallecano’nun 26 yaşındaki golcüsü Michu’yu saflarına katıyordu. İlk sezonunda 43 maçta 22 gol kaydeden forvet oyuncusu, Premier Lig gol krallığı yarışını 18 golle 5. sırada bitirirken sezonun en iyileri arasında gösterilmişti. 2014-2015 sezonunun başında 10,5 milyon Sterlin satın alma opsiyonuyla Napoli’ye kiralandı ama burada aynı başarıyı yakalayamadı…
Tarihin en bereketli transferlerinden dem vurup, işin erbabı İlhan Cavcav’ın da kazandırdıklarını hatırlamadan geçmek olmaz elbet. 1997-1998 sezonunun başında, Paraguay’ın Cerro Porteno takımında oynarken keşfettiği 18 yaşındaki Kamerunluyu Gençlerbirliği’ne getirdiğinde kim bilebilirdi ki bu transferin ülke futbolunun en kazançlı alışverişlerinden olacağını. Orta sahanın sağında parlayıp, iki sezon sonra 5 milyon Dolar karşılığında Real Madrid’e transfer oldu Geremi Njitap. Kariyerinin ilerleyen zamanlarında Premier Lig’de Middlesbrough, Chelsea ve Newcastle United’da top koşturdu. Geçenlerde aramızdan ayrılan Moshoeu’yi anma konuşmasında, Moshoeu, Kona, Khuse ve daha sonra takıma katılan Geremi’nin Gençlerbirliği’ne çok katkısı olduğunu anlatan Cavcav, onların transferinden gelen paralarla kulübün alt yapısını oluşturduklarını anlatıyordu. Ne diyelim, futbol tanrıları her takıma böyle bereketli transferler ihsan eylesin…
Ziya Adnan
30 Haziran 2015