Premier Lig’den Süper Lig’e; kaderi benzer takımlar…
Uzaklardan…
1 Kasım 1912’de kurulmuş Karşıyaka Spor Kulübü, bu sene 104. yılını kutlayacak. 1958 senesinden 1995-1996 sezonuna kadar ülke futbolunun en üst liginde kimi zaman düşüp, kimi zaman bıraktığı yere dönerek semtin adını futbol âleminde duyurmuşlar. Şimdilerde 2. Lig’de mücadele etmelerine rağmen ezeli puan cetvelinin 21. sırasındalar. Futbol sezonunun açıldığı günlerde, geçen hafta Ankara’nın Ostim Stadı’nda Necdet abi (Necdet Özkazancı) ile birlikte izlediğimiz ligin ilk maçında Bugsaş’ı 1-0 yenerken kalbi Ege’de kalmışlar, sevgiyle alkışlıyordu takımlarını. Ligin ikinci haftasında kendi sahasında oynadığı Tuzlaspor maçını da 2-0 kazandı Karşıyaka. Yeni sezonda yolları açık ve dikensiz olsun. Biz de bu vesileyle hatırlayalım eskiyi özleyen kaderi benzer takımları…
1892 senesinde kurulmuş Liverpool FC, Ada futbol tarihinin en başarılı takımı. İlk zamanlarında “Everton Athletic” adını kullandıktan sonra 1892 senesinin Mart ayında kulübün adını Liverpool FC olarak değiştirmişler. İlk sezonunda yerel Lancashire ligini kazanırken İngiltere futbol ligine 1893-1894 sezonunda adım atmışlar. Futbol âleminde nam saldıkları 1970 ve 80’lı senelerde esip kükremişler. O dönemde 11 lig şampiyonluğu ve 7 Avrupa Kupası kazanmışlar. O yıllara yetişmiş futbol sevdalıların gönlünde yer etmiş asla yalnız yürümeyenlerin sevdası…
Köklü tarihlerinde sadece 22 teknik direktörle çalışmışlar. Efsaneleşmiş teknik direktörleri Bill Shankly 2 Eylül 1913 tarihinde İskoçya’nın Glenbuck kasabasında, yoksul bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya gelmiş, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Patrick Thistle’da top koşturmuş, savaş nedeniyle kesintiye uğrayan futbolculuk kariyerini 33 yaşında noktalamış. 1959 senesinin Aralık ayında Liverpool’un başına teknik direktör olarak getirilmiş. 1974 senesinin Temmuzunda sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrıldığında geride kazanılmış üç lig şampiyonluğu, iki Federasyon ve UEFA Kupası bırakmış. Ancak bilinenin aksine, kulüp tarihinin en başarılı teknik direktörü Shankly’nin yardımcılarından Bob Paisley, 1974 senesinden 1983’e kadar dokuz sezonda takımın başında sahaya çıkmış. Onun döneminde altı lig şampiyonluğu, üç Avrupa Kupası ve Süper Kupayı kazanmışlar. Premier Lig’in perdelerini açtığı 1992-1993 sezonuna kadar kazandıkları 18 şampiyonluk kupası o güzel zamanların nişanesi…
Ancak Premier Lig’in hayatımıza girmesiyle düşüşe geçmiş Liverpool FC, geçmişine ağıt yakan şehri gibi eskiyi özler olmuş. 1991 senesinden günümüze kadar dokuz teknik direktörle kesişmiş yolları ama hiçbiri Shankly’nin ruhunu geri getirememiş. Her yeni sezon yeni umutları da beraberinde getirmiş, ummak ve beklemekle geçmiş zamanlar…
***
1966 senesinin Haziran ayında, yerel takımlar İdmangücü, Martıspor ve Karadenizgücü’nün birleşmesiyle kurulmuş Trabzonspor. O yıllardaki renkleri kırmızı beyaz. İlk zamanlarda “Trabzonspor Gençlik Kulübü” olarak bilinirken, resmî kayıtlara “Trabzonspor 1966” olarak geçmiş. 1966 senesinde İkinci Lig Beyaz Grup’ta mücadele etmiş. Yazılanlara göre, günümüzde kullandıkları bordo mavi renklerini İngiltere’nin o senelerdeki başat takımlardan Aston Villa’dan almış. Rivayet o ki, eski kulüp başkanı Şamil Ekinci, İngiltere seyahati dönüşünde kulübe Aston Villa’nın formalarını getirmiş…
Ülke futbolunun en üst liginde ilk kez 1974-1975 sezonunda yer aldı Trabzonspor. 1975-1976 sezonunda, teknik direktörlüğünü Ahmet Suat Özyazıcı’nın yaptığı takım 43 puan toplayarak Fenerbahçe’nin 3 puan önünde şampiyonluğu yakaladı. O sezon ilk kez bir Anadolu takımı, üçlü oligarşiyi yıkarak şampiyonluğu yaşıyordu. O yıllarda kadrosunda tek yabancı bile olmayışı, takımın değişilmezleri kaleci Şenol Güneş, forvet Ali Kemal Denizci, dozer lakaplı savunmacı Cemil Usta, sağ bek Turgay Semercioğlu, defans oyuncusu Hüsnü Özkara’nın Trabzon’da dünyaya gelmiş olması o takımın nicedir yitirdiği ruhu anlatıyor görmesini bilenlere. 1970’li seneleri yaşamışlar hatırlayacaktır, ülke futbolunun fırtınasıydı bordo mavililer. 1980’li senelerin ortalarına kadar fırtına gibi estiği ligde 6 şampiyonluk yaşamıştı. Sonra zaman içinde sahip olduğu ruhu yitirdi, her gelen gideni arattı. 2000 senesinden günümüze 19 teknik direktörle çalışan kulüp ülke futbolunda 4. büyük olarak bilinmesine rağmen en son şampiyonluğunu 1983-1984 sezonunda yaşadı…
Liverpool FC ve Trabzonspor… Biri İngiltere’de, biri Türkiye’de… Bir zamanlar esip kükrerken zaman içinde sahip oldukları şehir ruhunu yitirmiş kaderi benzer takımlar. Bilir misiniz, Avrupa kupalarında 20 Ekim 1979’da karşı karşıya gelmişti iki takım, Trabzonspor ilk maçı Cemil’in penaltıdan attığı golle 1-0 kazanmış, Liverpool’da oynanan rövanş maçını 3-0 kaybederek elenmişti.
***
Ve Premier Lig’de milli maçlar nedeniyle verilen aradan sonra cumartesi günü kendi sahasında geçen sezonun en güzel hikâyesi Leicester City ile karşılaştı Liverpool FC… Anfield Stadı’nda 51.232 taraftarın önünde maça hızlı başladı ev sahibi. 13. dakikada orta sahanın dinamosu James Milner’ın lokum gibi pasını gole çeviriyordu Roberto Firmino. 31’de Daniel Sturridge, Sadio Mane paslaşması ikinci golü getiriyor, transfer döneminde Kante’yi Chelsea’ye kaptıran Leicester City orta sahada onun enerjisini arıyordu. 38’de Lucas’ın dikkatsizce verdiği geri pasını boş kaleye yollayan Vardy’nin golüyle umutlanıyor, ancak Lalana’nın 56’daki golüyle yıkılıyordu. Anfield Stadı’nın büyütülmesi adına yapılan çalışmalar nedeniyle ilk üç maçını evden ırak oynamak zorunda kalmış olan Liverpoool maçın en iyisi Firmino’nun 89’da attığı golle maçı 4-1 kazanırken geçen sezonun şampiyonu bu sezonun dördüncü maçında ikinci yenilgisini alıyordu…
Ziya Adnan
12 Eylül 2016