Arsenal’e bir Mascherano gerek…

Arsenal’e bir Mascherano gerek…

Uzaklardan…

2016 senesinin yazında zeminin yenilenmesi nedeniyle oynanmamıştı Emirates Kupası, bir sene aradan sonra, 2017-2018 Premier Lig sezonunun başlamasına az kala yeniden o yaz turnuvası… Güneşin ara ara kendini hatırlattığı Londra zamanlarında, hafta sonunda oynanan 9. Emirates Kupası vesilesiyle Arsenal’e naçizane bir bakış.

Temmuz ayının son hafta sonunda 60 bin kapasiteli Emirates Stadı’nda Arsenal, Red Bull Leipzig, Sevilla ve Benfica futbolseverler karşısında. Bizim coğrafyanın hal ve gidişi pek iyi görünmeyen, Avrupa Kupası ön eleme turunda adı sanı duyulmamış Östersund takımı karşısında elenen, yeni sezonda Avrupa kupalarında yer alamayacak Galatasaray’ın da geçmişte bir kez misafir olduğu ve Drogba sayesinde evine götürdüğü kupayı dört kez kazanmış ev sahibi. Ama onların da son sezonlarda bu kupada karnesi iyi değil. Geçenlerde 11. yaşına basan mabedinde bu kupayı 2011’den beri sadece bir kez kaldırabilmişler.

Yeri gelmişken, 1996’dan beri takımın başındaki Arsene Wenger’in sözleşmesinin iki sene uzatıldığını, 2019’a kadar görevde kalacağını hatırlatalım. Onun Londra takımına geldiği zamanlarda doğan çocuklar şimdi 20’li yaşlarda. Hikâyesi, son yılları şiddetli geçimsizlikle geçen bitmez bir aşk hikâyesi misali, tıpkı şarkıdaki gibi, gitmek mi zor, kalmak mı? 2008 senesinin Ağustos ayında İndependent gazetesine verdiği söyleşide başarıyı satın almayacağını, başarıyı yoktan var edeceğini söylüyordu, ama takıma gönül vermişler adına ummak ve beklemekle geçti zamanlar. Bilhassa son sezonlarda Arsenal taraftarı mutsuz, umutsuz, kaygılı. 2016-2017 sezonunun sonunda takım ilk dörde giremezken, ezeli rakip Tottenham ligi ikinci sırada bitirdi, Arsenal sevdalıları adına bundan daha büyük hüsran olur mu? Velhasıl Federasyon Kupası finalinde Chelsea karşısında kazanılan kupa bile mutlu etmemişti Wenger’in kulüpte miadını doldurduğuna inananları, anlayacağınız yeni sezon ne getirir bilinmez.

Wenger’in transfer döneminde saflarına kattığı Alexandre Lacazette 1991 doğumlu, Fransa Milli Takımı’nın U16’dan başlayarak her seviyesinde forma giymiş. Lyon’un genç takımında başlayan kariyerinde 2009-2010 sezonunda ‘A’ takıma yükselmiş. İlk zamanlarında kanat oyuncusuyken, son vuruşlardaki becerisi, adam geçme özelliği sayesinde forvet olarak oynamaya başlamış. Wenger onu kulüp tarihinin büyük golcüsü İan Wright’a benzetiyor. 2016’da Ligue 1’de 28 gol kaydetti. Fransa liginde en son o sayıya ulaşan golcü 1991’de Jean-Pierre Papin. 2012-2013 sezonundan beri Avrupa futbolunun en golcü 10 forveti arasında. Tevekkeli değil, eli sıkılığıyla bilinen Wenger 52,7 milyon Sterlin ödedi Lyon tarihinin en pahalı topçusuna. Golcünün Arsenal kariyeri de Wright’inkine benzerse ne ala! Takımın oyun kurucusu Mesut Özil yeni sezonda muhtemel yine Arsenal’de. Geçen sezon The Guardian’da yazan Barney Ronay, Arsenal makinesinin hayaleti olarak tanımlamıştı 11 numarayı. Bir hayalet misali, göründüğü maçlarda rakip adına korkutucu ama kimi zaman yokları oynayan yaratıcı orta saha. Eylül 2013’te saflarına katıldığı takımda iki sezonda Federasyon Kupası’nı kaldırdı ama takımda kalırsa yeni sezonda Şampiyonlar Ligi’nde forma giyemeyecek, tıpkı takımın golcüsü Alexis Sanchez gibi.

Turnuvanın ilk gününde Özil, Ramsey, Bellerin, Lacazzette yedek kulübesinde. Arsenal’de geçen sezon kalesinde 44 gol gören takımın savunmasına tek takviye 24 yaşındaki sol bek Kolasinac ilk 11’de başlıyor maça. Takıma bu sezon altyapıdan yükselen 1999 doğumlu sağ kanat Reiss Nelson, hazırlık maçlarının göz dolduranlarından. İlk 15 dakikada Arsenal’de göze batan, savunmada geçen sezon forma şansı bulamayan Mertesacker’in ağır kalışı, forvette Giroud’un yalnızlığı… 15’te golü buluyor Benfica, artık çok aşina savunma zaafını değerlendiren Franco Cervi. 25’te Walcott’un ayağından beraberliği yakalıyor ev sahibi. 2006’da, henüz 16 yaşında katıldığı takımda 12. sezonu. Southampton’un altyapısında birlikte oynadığı Bale’in kariyerindeki yükselişi düşününce beklenenin altında kaldığı aşikâr. Ama bu maçta iyi 14 numara, 34’te bir gol daha buluyor. 40. dakikada amatör savunmaları hatırlatan bir pozisyonda kalesinde golü görüyor Arsenal, Mertesacker’in hatalı pası, Maitland-Niles’ın topu uzaklaştıramayışı Salvio’nun golünü hazırlıyor.

İkinci yarının hemen başında Walcott’un Giroud’ya pasını kesmek isterken kendi kalesine gönderiyor Lopez, Arsenal bir kez daha öne geçiyor. Ama tıpkı geçen sezon gibi yakaladığı fırsatları değerlendiremiyor. Walcott’un kaçırdığı net pozisyondan hemen sonra bu kez Giroud kaçırmıyor, 4-2… 74’te Iwobi farkı üçe çıkarırken beş değişiklik yapan Wenger aslarını sahaya sürüyor. Velhasıl, 90 dakika sonunda turnuvadaki ilk maçını 5-2 kazanıyor Wenger’in takımı. Sahanın en iyisi Kolasinac ama savunmanın ortasına da ondan bir tane gerek.

Pazar günü oynanan final maçında Arsenal, Sevilla karşısında. 703 bin nüfuslu şehrin takımı 2005’ten beri 5 kez kazandı UEFA Kupası’nı, yani rakip sağlam. Arsenal’in taze golcüsü Lacazette ilk 11’de, üçlü savunmanın ortasında Elneny, Mısırlıdan Mascherano çıkar mı zaman gösterir. Altyapıdan yetişen 1999 doğumlu Joseph Willock orta sahada. Gençlere şans vermesi Wenger’in artılarından. İlk yarıda üçüncü bölgede etkili ama savunmasında rakibe pozisyon veren Arsenal baskılı oynadığı ilk yarıda golü bulamıyor.

İkinci yarının başında rakip savunmanın durduğu pozisyonda Correa’nın ayağından golü buluyor Sevilla. Kalesinde kolay gol gören ama pozisyon üretebilen Arsenal beraberliği Lacazette’nin golüyle yakalıyor. Golü hazırlayan Oxlade-Chamberlain’in takımdaki geleceği belirsiz. Ama uzun sürmüyor golün sevinci, Arsenal savunmasının izlemekle yetindiği taç atışını ceza sahasının dışından ağlarla buluşturuyor N’zonzi. Bu gol izleyenlere, Wenger’in savunma zaafını giderecek bir lider, bir Mascherano arayışını anlatıyor. Velhasıl Arsenal geçen sezondan çok farklı değil. Kalesinde kolay gol gören bir takımın şampiyon olması da ne yazık ki mümkün görünmüyor.

Ziya Adnan
1 Ağustos 2017